فهرست مطالب

آموزش پرستاری - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 53، امرداد و شهریور 1401)

مجله آموزش پرستاری
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 53، امرداد و شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم جامی، فاطمه شهابی زاده*، محمدحسین سالاری فر، تکتم سادات طباطبایی، محمدحسن غنی فر صفحات 1-17
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش شناختی رفتاری مبتنی بر عدم تحمل بلاتکلیفی و تنظیم هیجان بر سیستم های فعالسازی و بازداری رفتاری و اضطراب فراگیر دانشجویان دارای اختلال اضطراب اجتماعی بود.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی، پیش آزمون-پس آزمون و یک گروه کنترل بود. این پژوهش بر روی 300  نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند انجام شد. از این تعداد، 231 نفر پرسش نامه های اضطراب اجتماعی، اضطراب فراگیر و عدم تحمل بلاتکلیفی را تکمیل نمودند.  60 نفر با نمرات بالای اضطراب اجتماعی شناسایی شدند. مصاحبه تشخیصی روی این افراد براساس ملاک های ورود و به روش هدفمند انجام گردید. افراد دارای اضطراب بالا به صورت تصادفی به دو گروه آموزش (شناختی رفتاری و تنظیم هیجان) و یک گروه کنترل تقسیم شدند. بعد از آموزش و دو ماه بعد از آن، پرسش نامه ها مجددا بین این افراد توزیع شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 25 انجام شد.

    یافته ها

    آموزش شناختی رفتاری مبتنی بر عدم تحمل بلاتکلیفی و تنظیم هیجان به طور معنی داری مولفه های فعالسازی و بازداری رفتاری را تغییر داد (05/0>p). آزمون بون فرونی نشان داد که میانگین نمرات سیستم فعال سازی رفتاری در گروه آموزش تنظیم هیجان به طور معناداری نسبت به گروه کنترل افزایش یافت. سیستم بازداری رفتاری در گروه های تنظیم هیجان و شناختی رفتاری با یکدیگر تفاوت معناداری نشان داد. آنالیز کواریانس نشان داد که آموزش شناختی رفتاری به طور معنی داری باعث کاهش مولفه های اضطراب فراگیر گردید (05/0>p). آزمون بون فرونی نشان داد که میانگین نمرات اضطراب فراگیر در گروه تنظیم هیجان نسبت به گروه کنترل به طور معناداری کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    آموزش شناختی رفتاری و تنظیم هیجان بر کاهش مولفه های اضطراب فراگیر و بهبود مولفه های سیستم فعالسازی بازداری رفتاری دانشجویان دارای اختلال اضطراب اجتماعی تاثیر داشت. آموزش شناختی رفتاری باید جزء برنامه های مداخلاتی در مراکز مشاوره دانشگاه ها جهت افزایش بهره وری محیط آموزشی قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: آموزش شناختی رفتاری، عدم تحمل بلاتکلیفی، تنظیم هیجان، سیستم فعالسازی بازداری رفتاری، اضطراب فراگیر
  • علی کاظمی، قاسم آهی* صفحات 18-29
    مقدمه

    COVID-19 فشار بی سابقه ای بر سیستم بهداشت و درمان کشورها وارد کرده و چالش های مختلفی را برای نیروی کار پرستاری ایجاد کرده است. این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی ذهن آگاهی در رابطه بین اضطراب بیماری کرونا و کیفیت زندگی حرفه ای پرستاران انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه آماری آن را کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های دولتی شهر بیرجند (550) در سال 1400 تشکیل داد. ابزارهای پژوهش بین 300 نفر توزیع شد. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. برای گردآوری داده ها مقیاس کیفیت زندگی حرفه ای، مقیاس اضطراب بیماری کرونا و پرسشنامه پنج بعدی ذهن آگاهی بکار رفت. داده ها به کمک مدل یابی معادلات ساختاری و استفاده از نرم افزار SPSS-22 و Lisrel 8.8 تحلیل شد.

    یافته ها

    از بین 300 پرسشنامه توزیع شده 269 نفر به پرسشنامه ها پاسخ کامل دادند. میانگین و انحراف معیار سن شرکت کننده ها 54/32 و 85/7 بود. بیشترین مقدار همبستگی بین مولفه توصیف و مشاهده ذهن آگاهی (01/0>p) و کمترین همبستگی بین مولفه فرسودگی کیفیت زندگی حرفه ای و اضطراب جسمانی (01/0>p) مشاهده شد. نتایج پژوهش نشان داد که مسیر مستقیم اضطراب کرونا به ذهن آگاهی (01/0>p)، ذهن آگاهی به کیفیت زندگی حرفه ای (01/0>p) و اضطراب کرونا به کیفیت زندگی حرفه ای (05/0> p) معنی دار بود. به علاوه مشخص شد که مسیر غیرمستقیم بین اضطراب بیماری کرونا و کیفیت زندگی حرفه ای از طریق ذهن آگاهی میانجی می شود (01/0>p).

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش از نقش میانجی ذهن آگاهی در رابطه بین اضطراب بیماری کرونا و کیفیت زندگی حرفه ای پرستاران حمایت کرد؛ بنابراین در نظر گرفتن نقش این متغیرهای پیش بین و میانجی توسط متخصصان، درمانگران، سازمان ها و موسسات خدمات سلامت به هنگام استخدام، آموزش، کارورزی و بازآموزی حرفه ای پرستاران ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اضطراب بیماری کرونا، ذهن آگاهی، کیفیت زندگی حرفه ای پرستاران
  • شادی دهقان زاده*، آرزو منفرد صفحات 30-41
    مقدمه

    آموزش بالینی پرستاری فرصت آموختن مهارت ها و شایستگی های مورد نیاز حرفه را فراهم می سازد. از این رو بکارگیری روش های آموزشی نوین همچون نقشه مفهومی در پرستاری می تواند مفید باشد. هدف از این مطالعه تبیین ادراک دانشجویان پرستاری از آموزش بالینی به شیوه نقشه کشی مفهومی بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک تحقیق کیفی است که به روش تحلیل محتوای کیفی قراردادی با مشارکت 16 دانشجوی ترم ششم پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت که واحد کارآموزی مراقبت ویژه را به روش نقشه مفهومی گذرانده بودند در سال 98-97 در شهر رشت، انجام گرفت. داده های مطالعه از طریق مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته جمع آوری شد؛ و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی قراردادی Graneheim و Lundman با بکارگیری نرم افزار MAXQDA تحلیل گردید.

    یافته ها

    مضمون اصلی مطالعه "آموزش بالینی اثر بخش" بود که از سه طبقه اصلی "کارآمدی آموزش بالینی" شامل زیرطبقات "تعمیق یادگیری"، "یادگیری خودهدایت شونده"، "عینیت یافتن فرایند پرستاری" و "سازگاری"، "هدایت فرایند تفکر" شامل زیرطبقات "دریافت تصویری کلی"، "پرورش تفکر منتقدانه و استدلال بالینی" و "بازاندیشی" و "گامی به سوی حرفه ای شدن" شامل زیرطبقات "تعامل حرفه ای"، "مراقبت مددجومحور" و "جستجوی کمک" تبیین شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر حاکی از آن است که روش آموزشی نقشه مفهومی روشی مفید در آموزش پرستاری بوده که دانشجویان آن را آموزش بالینی اثربخش دانستند. این روش ابزاری قدرتمند در آموزش پرستاری بالینی در طراحی برنامه مراقبت پرستاری است که می توان آن را جایگزین روش های سنتی نمود.

    کلیدواژگان: تحقیق کیفی، دانشجویان، پرستاری، یادگیری فعال
  • زهرا فرج زاده*، احمد نصیری صفحات 42-52
    مقدمه

    انگیزش یک فرایند پیچیده از عوامل فردی، سازمانی و اجتماعی است و عملکرد کارکنان سازمان تابعی از توانایی و انگیزش آنان است. شناخت و تجزیه و تحلیل عوامل انگیزشی از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. این مطالعه باهدف تبیین تجارب مدیران پرستاری از عوامل موثر بر انگیزش شغلی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه که از نوع تحلیل محتوای قراردادی است، با انجام مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاری با مدیران پرستاری بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند انجام شد. اظهارات مشارکت کنندگان با رضایت آنان توسط ضبط صوت، ضبط و سپس کلمه به کلمه    دست نویس شد. تعداد مشارکت کنندگان بسته به اشباع داده ها 8 نفر بود و اشباع زمانی حاصل شد که اطلاعات جدیدی در حین تحلیل و کدگذاری داده ها حاصل نشد. تجزیه و تحلیل داده ها، همزمان با جمع آوری اطلاعات و با استفاده از روش آنالیز محتوی و با روش گراینهیم انجام گردید.

    یافته ها

    از تحلیل محتوا درخصوص تجارب مدیران پرستاری از عوامل موثر بر انگیزش شغلی 5 طبقه شامل عوامل خود انگیزشی فردی، توانمندیهای حرفه ای انگیزشی، حمایت های انگیزشی، عوامل انگیزشی سازمانی و عوامل انگیزشی مالی و10 زیر طبقه شامل ابعاد شخصیتی انگیزشی، برانگیزاننده های اخلاق، صلاحیت حرفه ای، توانایی عملکردی، حمایت انگیزشی محیط کار، حمایت انگیزشی خانواده، ساختارهای مدیریتی، نظام تشویق و تنبیه سازمان، دریافت حقوق متناسب و پاداش استخراج گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش مدیران پرستاری با اهمیت دادن بیشتر به عوامل انگیزش درونی می توانند گامی در جهت حفظ و ارتقاء انگیزش شغلی پرستاران برداشته و موجب ارتقاء کیفیت ارایه مراقبت های پرستاری و راهکارهای مفید و سازنده در جهت پیشرفت سازمانهای بهداشتی درمانی که نقش اساسی در سلامت جامعه ایفاء می کنند، گردند.

    کلیدواژگان: تتجارب مدیران، پرستار، انگیزش شغلی، تحلیل محتوا، مطالعه کیفی
  • مظفر غفاری*، احمد اسمعلی، رضا محمدی صفحات 53-62
    مقدمه

    مراقبت شفقت ورزانه، بر کیفیت مراقبت پرستاری نقش مهمی دارد و از عناصر مهم مراقبت بیمار محور تلقی می شود. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی هوش شخصی در ارتباط بین عاملیت اخلاقی و مراقبت شفقت ورزانه پرستاران بخش کرونا انجام گرفت.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر کمی از نوع همبستگی بود. نمونه آماری شامل 247 نفر از پرستاران بخش کرونای بیمارستان های استان آذربایجان غربی در سال  1399 بودند که به روش نمونه گیری در دسترسانتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس مراقبت شفقت ورزانه Rodriguez ؛ پرسشنامه هوش شخصی Mayer ؛ مقیاس عاملیت اخلاقی Black و پرسشنامه جمعیت شناختی استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، بوت استراپ و سوبل و از طریق برنامه نرم افزار SPSS و Amos نسخه 24 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاکی از این بود که مسیولیت پذیری، فشار گروهی و توجه بیرونی در تعامل با نقش میانجی گری هوش شخصی در تبیین مراقبت شفقت ورزانه پرستاران نقش دارند. در مجموع19 درصد از واریانس مراقبت شفقت ورزانه از طریق متغیرهای مدل تبیین می شود. اثر مستقیم هوش شخصی (18/0)، مسیولیت پذیری (15/0) توجه بیرونی (17/0-) و فشارگروهی (16/0-) در تبیین متغیر شفقت ورزانه معنی دار می باشند. اثر غیر مستقیم مسیولیت پذیری (17/2=t-value) و توجه بیرونی (42/2-=t-value) و فشار گروهی (46/2-=t-value)با میانجی گری نقش هوش شخصی معنی دار می باشد

    نتیجه گیری

    با توجه به اثر مستقیم و غیرمستقیم هوش شخصی و عاملیت اخلاقی بر میزان مراقبت شفقت ورزانه، به نظر می رسد با تقویت هوش شخصی و مسیولیت پذیری می توان مراقبت شفقت ورزانه پرستاران را ارتقا داد.

    کلیدواژگان: مراقبت شفقت ورزانه، عاملیت، اخلاق، هوش، شخصی، کرونا، پرستار
  • سجاد یاراحمدی، حسن بابا محمدی*، منیر نوبهار صفحات 63-72
    مقدمه

    برای موفقیت هرچه بیشتر رشته کارشناسی پرستاری در ایران و شناسایی نقاط قوت و ضعف برنامه درسی آن، پرداختن به مطالعات تطبیقی و بهره برداری از تجارب و راهبرد های تجربه شده در دانشگاه های موفق، امری ضروری است. این مطالعه با هدف مقایسه تطبیقی برنامه درسی کارشناسی پرستاری ایران با دانشگاه ساوت همپتون انگلستان انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تطبیقی است که با استفاده از مدل چهار مرحله ای Bereday شامل توصیف، تفسیر، مجاورت و مقایسه انجام شده است. جزییات ارایه شده از برنامه درسی کارشناسی پرستاری ایران برگرفته از وب سایت وزارت بهداشت ایران و دانشگاه ساوت همپتون دریافت شده است.

    یافته ها

    علیرغم وجود شباهت هایی در محتوی درسی، تفاوت هایی ازنظر پذیرش دانشجو و طول دوره تحصیل بین دو نظام آموزشی وجود دارد. در دانشگاه ساوت همپتون بر تربیت مدیرانی با رویکرد پژوهش محور و ادغام فناوری تاکید شده است ولی در ایران به این موضوع کمتر توجه شده است. در دانشگاه ساوت همپتون توجه به پژوهش در انتهای تحصیل باعث شده که دانشجو با شناخت مشکلات، به سمت تحقیق کشیده شود، این در حالی است که در ایران واحد پژوهشی در ابتدای تحصیل ارایه می شود. استراتژی های آموزشی در دانشگاه ساوت همپتون به صورت دانشجو محور و در ایران معلم محور است. مشکلات روز جامعه در برنامه درسی آنلاین دانشگاه ساوت همپتون دیده می شود، ولی در برنامه درسی ایران انعطاف کمتری وجود دارد و بر دانش محوری تمرکز شده است. دانش آموختگان در انگلستان به سمت بیمارستان ها و جامعه سوق داده می شوند ولی در ایران دانش آموختگان عمدتا به سمت بیمارستان ها سوق داده می شوند و توانمندی آن ها در به عهده گیری سایر نقش های اجتماعی دیده نمی شود.

    نتیجه گیری

    نیاز است که در برنامه آموزش کارشناسی پرستاری ایران علاوه بر توسعه مهارت های حرفه ای بر تربیت مدیرانی با رویکرد پژوهش محور تمرکز شود. همچنین لازم است، بر اصول دانشجو محوری به جای معلم محوری؛ مشکل محوری به جای دانش محوری و جامعه محوری به جای بیمارستان محوری تاکید شود.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، برنامه آموزشی، کارشناسی پرستاری، ایران، دانشگاه ساوت همپتون
  • الهام اسدپور، مهرداد آذربرزین*، مریم مقیمیان صفحات 73-84
    مقدمه

    مداخلاتی چون آموزش مهارت های زندگی می تواند خوب بودن جسمی و روانی افراد مبتلا به اسکلروز متعدد را ارتقا دهد، لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر تاب آوری و سازگاری روانی- اجتماعی مبتلایان به اسکلروز متعدد مراجعه کننده به بیمارستان کاشانی اصفهان در سال 1399 انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش نیمه تجربی، تک گروهی قبل و بعد بود. نمونه پژوهش تعداد 85 نفر از افراد مبتلا به اسکلروز متعدد دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند که در شش ماه اول سال 1399 به درمانگاه بیمارستان کاشانی مراجعه نمودند. از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، مقیاس سازگاری روانی اجتماعی با بیماری و پرسشنامه تاب آوری کونور دیویدسون جهت گردآوری اطلاعات استفاده شد. برنامه آموزش مهارتهای زندگی اجرا گردید و تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزارspss  نسخه 21 و با آزمون های آمار توصیفی و تی زوجی انجام گردید.

    یافته ها

    این پژوهش نشان داد که بین میانگین نمره تاب آوری و سازگاری روانی- اجتماعی مبتلایان به اسکلروز متعدد قبل و بعد از آموزش تفاوت معناداری وجود داشت. میانگین نمره تاب آوری قبل از آموزش 43/71 و سازگاری روانی اجتماعی 32/105 بود که پس از آموزش میاتگین  نمره تاب آوری به 29/92 و میانگین سازگاری روانی اجتماعی به 98/134 افزایش یافت  و این تفاوت از نظر آماری معنا دار بود(p< 001/0)  

    نتیجه گیری

    به کارگیری آموزش مهارت های زندگی بر میزان تاب آوری و سازگاری روانی و اجتماعی مبتلایان به اسکلروز متعدد موثر است چرا که هدف اصلی این آموزش ها آماده سازی و کمک به بیمار برای حل مساله و مشکلاتی است که به دلیل بیماری با آن مواجه می شود، لذا استفاده از این آموزشها برای این بیماران توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: آموزش، اسکلروز متعدد، تاب آوری، سازگاری روانی، سازگاری اجتماعی، مهارت های زندگی
  • سهیلا ابراهیمی، خدابخش احمدی*، نورعلی فرخی صفحات 85-96
    مقدمه

    مولتیپل اسکلروز بیماری عصبی و پیش رونده است. این بیماری اثرات منفی و مثبت بسیاری بر سلامت جسمی و روانی بیماران دارد. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی درمان هیجان مدار بر سرمایه روانشناختی و رشد پس از سانحه در زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروز بود.
     

    روش کار

    این پژوهش شبه تجربی (پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه) می باشد، شرکت کنندگان پژوهش شامل 30 نفر از زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروز بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به تصادف در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری متغیرها، پرسشنامه سرمایه روانی و رشد پس از سانحه بود که توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. سپس شرکت کنندگان گروه آزمایش در 10 جلسه 60 دقیقه ای که ده هفته به طول انجامید در درمان هیجان مدار شرکت کردند. ولی برای گروه گواه جلسات درمانی اجرا نشد، برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که پس از اجرای مداخله تفاوت معناداری بین گروه گواه و آزمایش در هر دو متغیر رشد پس از سانحه و سرمایه روانشناختی به وجود آمد (05/0 ≥ P). تفاوت معنا دار در مولفه های سرمایه روانشناختی(خودکارآمدی، امیدواری، تاب آوری و خوش بینی) و چهار مولفه رشد پس از سانحه (ارتباط، قدرت شخصی، ارزش زندگی و شیوه های جدید) بین زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروز درگروه آزمایش و گواه  مشاهده شد (05/0 ≥ P)  ولی در مولفه تغییر معنوی تفاوت  معناداری  مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    استفاده از روش درمان هیجان مدار مداخله مناسبی برای افزایش سرمایه روانشناختی و رشد پس از سانحه در بیماران مولتیپل اسکلروز  می باشد و می تواند برای بهبود وضعیت روانشناختی  و مقابله بهتر با بیماری استفاده شود.

    کلیدواژگان: زنان، مولتیپل اسکلروز، سرمایه روانشناختی، رشد پس از سانحه، درمان هیجان مدار
|
  • Fatemeh Shahabizadeh*, Mohammad Hossein Salarifar, Toktam Tabatabaee, Hassan Ghanifar Pages 1-17
    Introduction

    The main objective of this research work is to examine the effectiveness of cognitive-behavioral education (CBE) based on intolerance of uncertainty and emotional regulation on behavioral activation/inhibition systems (BIS) and generalized anxiety disorder (GAD) of students with social anxiety disorder.

    Methods

    The target population was 300 students at Islamic Azad University of Birjand in 2020. Of these, 231 students completed the social anxiety, generalized anxiety and intolerance of uncertainty questionnaires. A total of 60 students with high scores of social anxieties were identified. A diagnostic interview was conducted on the candidate students by the purposive sampling technique. Finally, the tested students were randomly split into two experimental (CBE-based on intolerance of uncertainty and emotional regulation) and one control group. The experimental group was trained for ten sessions of an hour and a half for the diagnosis and treatment of reading disorders. Two months after training, post-training questionnaires were distributed between the students. Statistical data analysis was performed by SPSS 25.

    Results

    Analysis of covariance showed that CBE-based on intolerance of uncertainty and emotional regulation significantly changed BIS (p<0.05). The Bonferroni test showed that mean score values of the activation system increased meaningfully in the experimental group compared with the control group. A statistically significant difference was explored between the mean score values of inhibition systems in the two experimental groups. Analysis of covariance also indicated that CBE-based on intolerance of uncertainty and emotional regulation considerably reduced GAD (p<0.05). The Bonferroni test showed that mean score values of GAD reduced significantly in the experimental group compared with the control group.

    Conclusions

    The results of this study indicate that CBE is an effective educational approach for treating students who struggle with anxiety disorder. It is recommended that CBE be used in university counseling centers for treating students who struggle with anxiety disorder.

    Keywords: Cognitive-Behavioral Education (CBE), Intolerance of Uncertainty, Emotional Regulation, Behavioral Activation, Inhibition System (BIS), Generalized Anxiety Disorder (GAD)
  • Ali Kazemi, Qasem Ahi* Pages 18-29
    Introduction

    COVID-19 has put unprecedented pressure on healthcare systems around the world and posed different challenges for nurses. The aim of this study was to investigate the mediating role of mindfulness in the relationship between corona anxiety and quality of professional life in nurses.

    Methods

    The present study was a descriptive correlational study and its statistical society consisted of all nurses working in public hospitals in Birjand (N = 550) in the period from April to June 2021. Research tools were distributed among 300 people. Convenience sampling method was used to select the sample. Professional quality of life scale, Corona disease anxiety scale and five-facet mindfulness questionnaire were used to collect data. Data were analyzed using structural equation modeling and SPSS-22 and Lisrel 8.8.

    Results

    Out of 300 distributed questionnaires, 269 people answered the questionnaires completely. The mean and standard deviation of age were 32.54 and 7.85, respectively. The highest correlation was observed between the description and observation component of mindfulness (p <0.01) and the lowest correlation was observed between the burnout component of professional quality of life and physical anxiety (p <0.01).The results showed that the direct path of Corona anxiety to mindfulness (p<0.01), mindfulness to professional quality of life (p<0.01) and corona anxiety to professional quality of life (p<0.05) was significant. Furthermore, it was found that the indirect pathway between corona anxiety and professional quality of life is mediated by mindfulness (p<0.01).

    Conclusions

    The findings of this study supported the mediating role of mindfulness in the relationship between corona anxiety and professional quality of life. Therefore, it seems necessary to consider the role of these predictor variables by specialists, therapists, health care organizations and institutions when hiring, training, internships and retraining of nurses.

    Keywords: Anxiety of COVID-19, Mindfulness, Quality of professional life
  • Shadi Dehghanzadeh*, Arezoo Monfared Pages 30-41
    Introduction

    Clinical nursing education provides an opportunity to learn the skills and competencies required by the profession. Therefore, using modern educational methods such as concept mapping in nursing can be useful. The purpose of this study was to explain the perceptions of nursing students in education using concept mapping.

    Methods

    This qualitative study had a conventional content analysis and was conducted on 16 sixth-semester nursing students of Rasht Islamic Azad University, who passed the clinical unit of intensive care nursing by using concept map in 2018-2019. Data were collected via semi-structured in-depth interviews, and data analysis was performed by Graneheim and Lundman's conventional content analysis method using MAXQDA software.

    Results

    The main theme of the study was "effective clinical education", which encompassed three categories of "efficiency of clinical education" consisting subcategories of "deepen learning", "self-directed learning, "objectification of nursing process" and "adaptation", "guiding the thought process" consisting subcategories of "get a comprehensive view", "reinforcement of critical thinking and clinical judgement" and "reflection" and "a step toward becoming a professional" consisting subcategories of "professional interaction", "client-centered care" and "seeking help".

    Conclusions

    The results showed concept map is a useful tool in clinical nursing education that students considered it effective clinical education. This method is a powerful tool in clinical nursing education in designing nursing care plan that can replace traditional methods.

    Keywords: Qualitative Research, Students, Nursing, Active learning
  • Zahra Farajzadeh*, Ahmad Nasiri Pages 42-52
    Introduction

    Motivation is a complex process of the individual; organizational and social factors and the performance of employees is a function of their ability and motivation. Identifying and analyzing motivational factors is very important. This study was conducted to explain the experiences of nursing managers on factors affecting job motivation.

    Method

    This study, which is a contract content analysis, was conducted by in-depth and semi-structural interviews with nursing managers of hospitals affiliated with Birjand University of Medical Sciences. The participants' statements were recorded with their consent by voice recording, and then handwritten word for word. The number of participants was eight depending on the data saturation, and saturation was achieved when new information was not obtained during data analysis and coding. Data analysis was performed simultaneously with data collection using the content analysis method and Grinheim method.

    Results

    Content analysis of nursing managers' experiences of factors affecting job motivation five categories including individual self-motivation factors, professional motivational abilities, motivational support, organizational, motivational factors and financial motivational factors and ten subcategories including motivational personality dimensions, Ethical motivators, professional competence, functional ability, motivational support of the workplace, motivational support of the family, management structures, the system of encouragement and punishment of the organization, receiving appropriate salaries and rewards were extracted.

    Conclusion

    According to the results of this study, nursing managers can take a step toward maintaining and promoting nurses' job motivation by giving more importance to internal motivation factors and improving the quality of nursing care, and useful and constructive solutions for the development of health organizations. That plays a key role in community health.

    Keywords: Managers' Experiences, Nursing, Job Motivation, Content Analysis, Qualitative Study
  • Mozaffar Ghaffari*, Ahmad Esmali, Reza Mohammadi Pages 53-62
    Introduction

    Compassionate care has important effects on patient care quality and is an
    indispensable element of patient-centered care. The aim of this study was to determine the mediating role of personal intelligence in the relationship between moral agency and compassionate healthcare in nurses working in the corona ward

    Methods

    The research method applied in this study was correlational and of structural equation modeling. Participants statistical of the present study include 247 nurses of corona care units in the west Azerbaijan Province at 2020 years that have been select by convenience sampling. Mayer personal intelligence questionnaire, Rodriguez compassionate healthcare scale, Black moral agency test and demographic questionnaire were used for data collection. The data were analyzed by Pearson correlation coefficient, Bootstrap and Sobel test.

    Results

    The results indicated that responsibility, group pressure and external attribution with the role of personal intelligence are involved in explaining the models of compassionate healthcare in nurses working in the corona ward, in which case the variance of compassionate healthcare in nurses through variables of the model is explained by 19% in total. The direct effect of personal intelligence (0.18), responsibility (0.15), group pressure (-0.16) and external attribution (-0.17) were significant in estimating compassionate healthcare. Also, the results of the Sobel test showed that the indirect effects of responsibility (t-value = 2.17), group pressure (t-value = 2.46) and external attribution (t-value = 2.42) through personal intelligence on compassionate healthcare were significant.

    Conclusion

    Considering the direct and indirect effects of the personal intelligence and moral agency on compassionate healthcare, it can be concluded that compassionate healthcare can be increased by enhancing responsibility and personal intelligence.

    Keywords: Personal, Intelligence, Moral, Agency, compassionate care, Corona, Nurse
  • Sajad Yarahmadi, Hassan Babamohamadi*, Monir Nobahar Pages 63-72
    Introduction

    For the nursing bachelor's degree to be more successful in Iran and to identify the strengths and weaknesses of its curriculum, it is necessary to conduct comparative studies and benefit from the experiences and strategies experienced in successful universities. This study aimed to compare the Iranian undergraduate nursing curriculum with the University of Southampton, UK.

    Methods

    The present study is a comparative descriptive study that was performed using Bereday's four-step model including description, interpretation, proximity, and comparison. The details provided from the Iranian bachelor's nursing curriculum are taken from the website of the Ministry of Health in Iran and the University of Southampton.

    Results

    Despite the similarities in the content of some courses, there are differences in terms of admission requirements, and course length between the two educational systems. At the University of Southampton, there is an emphasis on training managers with a research-oriented approach and technology integration, but this issue has received less attention in Iran. At Southampton, attention to research at the end of the study has led the student to identify problems and be drawn to research, while in Iran, a nursing research lesson is taught at the beginning of the course. Educational strategies at Southampton are student-centered, but in Iran they are teacher-centered. The day problems are seen in the online curriculum of the University of Southampton, but there is less flexibility in the Iranian curriculum and a focus on knowledge-based. Graduates in the UK are directed towards hospitals and society, but in Iran, graduates are mainly directed towards hospitals, and their ability to take on other social roles is not seen.

    Conclusion

    In addition to developing professional skills, the Iranian Nursing Bachelor's training program needs to focus on training managers with a research-oriented approach. It is also necessary, to on student-centered principles instead of teacher-centered; emphasize problem-oriented instead of knowledge-oriented, and community-oriented instead of hospital-oriented.

    Keywords: Comparative Study, Educational curriculum, Bachelor of Nursing, Iran, University of Southampton
  • Elham Asadpour, Mehrdad Azarbarzin*, Maryam Moghimian Pages 73-84
    Introduction

    Interventions such as life skills training can improve the physical and mental well-being of people with multiple sclerosis, so this study aims to determine the effect of life skills training on resilience and psychosocial adjustment of patients with multiple sclerosis. It was performed at Kashani Hospital in Isfahan in 2020.

    Methods

    This quasi-experimental study was a single group before and after. The sample consisted of 85 people with multiple sclerosis who had inclusion criteria who was referred to Kashani Hospital in 2020. Demographic information questionnaire, psychosocial adaptation scale to disease and Conor Davidson resilience questionnaire were used to collect information. Life skills training program was performed, and data analysis was performed with SPSS software version 21 and descriptive statistics and paired t-test.

    Results

    This study showed that there was a significant difference between the mean score of resilience and psychosocial adjustment of patients with multiple sclerosis before and after training. The mean score of resilience before training was 71.43 and psychosocial adjustment was 105.32 after training the mean score of resilience increased to 92.29 and the mean of psychosocial adjustment to 134.98 and this difference was statistically significant (p <0.001).

    Conclusion

    Applying life skills training is effective in the degree of resilience and psychological and social adjustment of patients with multiple sclerosis because the main purpose of these trainings is to prepare and help the patient to solve the problems and problems faced by the disease. Therefore, the use of these trainings is recommended for these patients.

    Keywords: Education, Multiple sclerosis, Resilience, Psychological adaptation, Social adaptation, Life Skills
  • Soheila Ebrahimi, Khodabakhsh Ahmadi*, Noorali Farokhi Pages 85-96
    Introduction

    Multiple sclerosis is a neurological and progressive disease. Living with MS has many negative and positive effects on patients' physical and mental health. This study aimed to investigate the effect of emotion-focused therapy on post-traumatic growth and psychological capital in women with Multiple Sclerosis.

    Methods

    This study used a quasi-experimental method (a pretest-posttest plan with a control group). Participants consisted of 30 women with Multiple Sclerosis who were selected using a convenience sampling method and were randomly divided into two groups of experimental and control groups. Our measuring tool was a psychological capital inventory and posttraumatic growth inventory which was completed by the participants. Then, the participants in the experimental group participated in 10 sessions of 60 min of emotion-focused therapy in 10 weeks but the control group didn’t receive any therapy. Analysis of covariance method was used to analyze data.

    Results

    Analysis of data showed that there was significant difference in psychological capital and posttraumatic growth in the experimental group, compared to the control group. (P≥ 0/05) There was a significant deference in all the subscale of psychological capital (self-efficacy, hope, resilience and optimism) and the fourth posttraumatic growth subscale (communication, personal strength, value of life and new ways) in women with MS in the experimental group (P≥ 0.05), but no significant difference in the spiritual change subscale.

    Conclusion

    The result showed, emotion-focused therapy can be an effective intervention to increase psychological capital and posttraumatic growth in MS patients and can be used to improve the psychological state and better cope with the disease.

    Keywords: Women, Multiple scleroses, psychological capital, Posttraumatic growth, Emotion-focused therapy